Aktualitet

Alergjitë e pranverës, ja ushqimet që duhet të konsumoni për t’i trajtuar ato.

Pluhuri i verdhë ka filluar të përhapet kudo, duke sjellë me vete teshtitje të përsëritura, kollë të thatë dhe kruajtje teksa depërton në zgavrën e hundës dhe fillon reaksione inflamatore.Meqenëse nuk ka një kurë përfundimtare për alergjitë, qëllimi ynë kryesor është të lehtësojmë simptomat shqetësuese.

Filloni luftën kundër alergjive nga kuzhina duke shtuar ushqimet e mëposhtme në programin tuaj ditor.

  1. Molla

Molla përmban kuercetinë (balanoketone), një flavonoid që mbron nga alergjitë dhe astma, pasi ka efekte anti-inflamatore dhe antihistaminike. Polifenolet e mollës janë veçanërisht efektive në trajtimin e simptomave të rinitit alergjik.

  • Brokoli

Përveç kuercetinës, brokoli përmban edhe sulforafan, një përbërës me efekt të fortë anti-inflamator. Sulforafani është një antioksidant dhe në këtë mënyrë lufton inflamacionin në traktin respirator, i cili është përgjegjës për shfaqjen e astmës, alergjive dhe sëmundjeve kronike obstruktive pulmonare.

  • Salmoni

Peshqit e yndyrshëm si salmoni janë të pasur me acide yndyrore omega-3, të cilat luftojnë inflamacionin. Në veçanti, ato neutralizojnë efektin e acideve yndyrore Ω-6, të cilat luajnë një rol në shfaqjen e inflamacionit.

  • Hudhra

Hudhra përmban kuercetinë dhe në të njëjtën kohë forcon sistemin imunitar në mënyrë që trupi t’i rezistojë më fort alergjenëve.

  • Arrat

Lëndët ushqyese në arra, kryesisht yndyrnat e dobishme që na ofrojnë, shtypin inflamacionin në indet e zgavrës së hundës dhe të fytit.

  • Kosi

Probiotikët në kos mund të kufizojnë reaksionin alergjik ndaj polenit. Këto baktere të dobishme forcojnë funksionin gastrointestinal dhe imunitar dhe në të njëjtën kohë shtypin reagimin e trupit ndaj alergeneve.

Exit mobile version