Dita nis herët, me nxitim. Nën këtë presion kohor, mëngjesi shpesh trajtohet si një luks dhe anashkalohet. E megjithatë, ky është një nga gabimet më të rëndësishme që bëjmë në jetën tonë të përditshme, pasi një mëngjes i pasur me lëndë ushqyese në thelb vendos tonin e ditës, duke ushqyer trupin dhe mendjen.
Nëse mendoni se një mëngjes me vlera ushqyese është i komplikuar, dijeni vetëm se mund të përgatisni lehtësisht dhe shpejt pjata shumë të shëndetshme me produkte që janë tashmë në kuzhinën tuaj, duke shtuar përbërës të veçantë sa herë që mundeni.
Duhet të dini se zgjedhja e përbërësve të mëngjesit që mbajnë energjinë dhe përmirësojnë funksionin e trurit kontribuon në mirëqenien tuaj afatgjatë. Shumëllojshmëria në vakte është thelbësore, veçanërisht për shëndetin e zorrëve.
Vezët
Ka një arsye pse vezët janë një element kryesor në shumë rekomandime për mëngjes të shëndetshëm. Mund t’i konsumoni sipas dëshirës tuaj – të fërguara, të ziera apo të skuqura – duke përfituar nga përfitimet e tyre të çmuara për shëndetin e organizmit.
Sipas një studimi, ata që përfshinin vezë si pjesë e bukës së mëngjesit përjetuan dukshëm më pak uri gjatë ditës në krahasim me të tjerët që konsumonin drithëra me krunde. Kjo është për shkak të përmbajtjes së tyre natyrale më të lartë të proteinave, e cila nxit një ndjenjë të ngopjes.
Kos grek
Kosi grek është një ushqim i shkëlqyeshëm për të nisur ditën, dhe jo vetëm sepse është i gjithanshëm dhe mund të kombinohet me gjithçka, nga frutat tek drithërat. Është natyralisht i lartë në proteina, kështu që është në gjendje të mbajë nivelet e energjisë tuaj lart, të paktën deri në drekë.
Përveç kësaj, ai promovon shëndetin e zorrëve, pasi është një nga ushqimet më miqësore për zorrët. Shumë studime nxjerrin në pah praninë e probiotikëve në kos, siç janë bakteret “e mira” Bifidobacteria, të cilat kontribuojnë në tretje.
Farat Chia
Ato i japin mëngjesit tuaj një ndjesi krokante të shumëpritur, veçanërisht kur i spërkatni me kos ose qull, por ky nuk është avantazhi i tyre i vetëm. Farat Chia janë një ushqim që ndryshon tërësisht fushën e marrjes së fibrave dietike.
Sipas hulumtimit, ky makronutrient thelbësor kontribuon në arritjen e ngopjes, eliminimin e dëshirave, ndërsa në të njëjtën kohë normalizon lëvizjet e zorrëve, duke kontribuar në mënyra të ndryshme në shëndetin dhe funksionimin normal të trupit.
Arra
Arrat janë një nga artikujt më të dobishëm në dollapin tuaj të kuzhinës. Bajamet dhe shqemet mund të shtohen si një pjatë anësore në mëngjesin tuaj ose edhe të hahen si një meze të lehtë të pavarur nëse jeni në nxitim për të dalë nga dera.
Ato përmbajnë lëndë ushqyese të vlefshme, si proteina, yndyrna “të mira” dhe fibra, të cilat ndihmojnë në rritjen e ndjenjës së ngopjes. Ngrënia e një grushti arra në ditë me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare.
Avokado
Nuk ka shumë kohë që ka filluar të fitojë famë dhe njohje si një nga mënyrat më të shëndetshme për të nisur ditën tuaj. Përveçse janë natyralisht të shijshme, avokadot kontribuojnë ndjeshëm në ndjenjën e ngopjes gjatë gjithë ditës falë përmbajtjes së lartë të fibrave dhe niveleve të yndyrave “të mira”.
Për më tepër, konsumimi i tyre lidhet gjithashtu me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të zemrës, kancerit dhe diabetit.
Mjalti
Për ata që preferojnë një mëngjes të ëmbël, nuk ka alternativë më të mirë sesa të hedhin pak mjaltë mbi petulla, qull ose kos. Ka të dhëna se ky produkt është i pasur me polifenole, të njohura për vetitë e tyre anti-inflamatore, ndërsa mund të ulin edhe ashpërsinë e sëmundjeve kronike inflamatore, si disa forma të kancerit dhe sëmundjeve autoimune.
Djath
Pavarësisht nëse e spërkatni mbi tost ose e shtoni në një sallatë, djathi mund t’i shtojë shije vaktit tuaj të mëngjesit. Djathi i kripur është plot kalcium, fosfor dhe proteina, të gjithë elementë të rëndësishëm për shëndetin e kockave dhe veçanërisht për gratë që kalojnë në menopauzë.
Asparagus
Sa prej jush kanë menduar për asparagun kur bëhet fjalë për mëngjesin? Kjo perime e përulur jeshile është një “hero i pakënduar”, i pasur me antioksidantë – si vitaminat C dhe E – flavonoide dhe polifenole.
Përveç kësaj, studimet pohojnë se procesi i gatimit duket se rrit aktivitetin antioksidues me 16%, gjë që është jashtëzakonisht e rëndësishme për efektin anti-inflamator të ushqimit.
Domate
Ky produkt është gjithsesi i përfshirë në shumë vakte të jetës sonë të përditshme, ndaj pse jo edhe në mëngjes? Në fund të fundit, përveç shijes së saj të mrekullueshme, domatja ofron edhe një sërë përfitimesh të rëndësishme shëndetësore – duke përfshirë një nivel të lartë të karotenoideve, të cilat, sipas studimeve, mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të gjirit tek gratë
Leave feedback about this