Ekonomi
Ekonomi

Eurostat: Kryesojne të parët në Europë, shqiptarët më të pakënaqurit nga jeta

Kur pyeten se sa të kënaqur janë nga jeta, shqiptarët e vlerësojnë këtë tregues në 5.7 pikë nga në një shkallë nga 0 (shumë të pakënaqur) në 10 (shumë të kënaqur). Treguesi është matur nga Eurostat dhe i përket vitit 2021. Në krahasim me mesataren e Bashkimit Europian (BE), kënaqësia e shqiptarëve është më e […]

Read More
Ekonomi

Projektligji i qeverisë për taksën mbi shtëpinë, sa do paguajnë ata që zotërojnë më shumë se një banesa

Draftligji “Për taksën e pasurisë së paluajtshme” i nxjerrë për konsultim nga qeveria parashikon taksim të diferencuar për ata që zotërojnë vetëm një banesë dhe ata që kanë më shumë se një të tillë. Në një nen të veçantë është parashikuar që të aplikohen zbritje për banesën e parë që do të thotë se është […]

Read More
Ekonomi

Bizneset shqiptare dhe maqedonase, më të shqetësuarat në rajon për kostot e punës

Barometri i biznesit për 6 vendet e Ballkanit Perëndimor evidentoi se, sipërmarrjet shqiptare kishin shqetësimin më të lartë për rritjen e kostove për forcën e punës. Anketa evidentoi se 89% e bizneseve shqiptare pohuan se kostot e punës u rritën më tej në vitin 2023, por ky shqetësim ishte më i madh në Maqedoninë e […]

Read More
Ekonomi

Besimi në ekonomi pësoi goditje në korrik, ra për herë të parë në tetë muaj

Treguesi i ndjesisë ekonomike pësoi rënie në korrik, për herë të parë pas tetë muajsh. Sipas vrojtimit të Bankës së Shqipërisë, ky tregues ra me 6.5 pikë për muajin e kaluar, por megjithatë vazhdon të qëndrojë ndjeshëm mbi mesataren historike, 12.4 pikë sipër saj. Rënia e TNE-së këtë muaj u ndikua nga rënia e besimit […]

Read More
Ekonomi

Të pasurit po bëhen më të pasur/ Dhjetë depozituesit më të mëdhenj kanë 917 milionë euro në banka

Pesha e depozituesve të mëdhenj ndaj totalit të depozitave bankare shënoi përsëri një rritje të lehtë vitin e kaluar. Sipas të dhënave nga Banka e Shqipërisë, në fund të vitit 2022, dhjetë depozituesit më të mëdhenj në fund të vitit zotëronin 6.9% të totalit të depozitave bankare, nga 6.8% që kishte qenë ky tregues një […]

Read More
Ekonomi

Fatura e paguar nga buxheti në 7 vjet për dëmshpërblimet për të larguarit nga puna, arrin vlerën e 127 mln USD

Rreth 127 milionë USD është fatura e paguar nga buxheti i shtetit për 8 vitet e fundit (periudha 2015-2022) për dëmshpërblimin e të larguarve pa të drejtë nga administrata qendrore dhe vendore.Bëhet fjalë për punonjës të qeverisjes qendrore dhe vendore të cilët janë larguar padrejtësisht nga puna, por pas vendimeve të formës së prerë të […]

Read More
Ekonomi

Të varfrit në Shqipëri, me pamundësinë më të madhe në Europë për të siguruar ushqim të mjaftueshëm

Në vitin 2022, rreth 8.3% e popullsisë së BE-së, nuk ishin në gjendje të përballonin një vakt, që përmbante mish, peshk ose ekuivalent vegjetarian një herë në dy ditë, një pikë përqindje (pp) më e lartë, krahasuar me vitin 2021 (7.3%). Ndërkohë që 19.7% e njerëzve në rrezik varfërie nuk ishin në gjendje një vakt […]

Read More
Ekonomi

Apartamentet po shiten në ajër edhe në jug, çmimet arrijnë deri në 3,500 euro/m2

Apartamentet nuk po shiten në ajër vetëm në bregdetin e Durrësit, siç po ndodh me pronat e projektit të “Durrës Yahts Marina”, por edhe në disa resorte që pritet të zhvillohen në jug të vendit, por edhe në njësi të tjera të pasurive të paluajtshme. Çmimet e apartamenteve në resortet e jugut sipas zyrave të […]

Read More
Ekonomi

Rënia e euros dobëson prodhimin në fabrika, rritja më e ulët që nga pandemia në 3-mujorin e parë

Prodhuesit, sidomos fabrikat përpunuese për llogari të eksportit kanë rritur shqetësimet muajt e fundit se, rënia e vlerës së euros në këmbim me lekun është duke i falimentuar. Ky shqetësim është pasqyruar edhe në të dhënat zyrtare, ky të dhënat mbi Prodhimin e Brendshëm Bruto në 3-mujorin e parë treguan për një rritje të industrisë […]

Read More
Ekonomi

INSTAT: Fieri, qarku me falimentin më të madh të fermave të gjedhit me 2022

Në shkallë kombëtare numri i fermave bujqësore ra me mbi 8% me 2022, ndërsa ne Fier tkurrja ishte 34%. Qarku më numrin më të madhe të krerëve të gjedhit, me rreth 12% të totalit, pësoi edhe tkurrjen më të fortë. Numri i krerëve të gjedhit ka pësuar rënie të fortë në vitet e fundit, por […]

Read More
X