Mjekët vënë në dyshim shkencën pas trendit të dietës së sheqerit në gjak
Aktualitet

Mjekët vënë në dyshim shkencën pas trendit të dietës së sheqerit në gjak

Monitorët e sheqerit në gjak janë të panevojshëm për njerëzit pa diabet dhe në raste ekstreme mund të nxisin çrregullime të ngrënies, kanë paralajmëruar mjekët kryesorë. Ata janë pjesë e një tendence diete të personalizuar, e promovuar në mediat sociale dhe e udhëhequr nga kompani, përfshirë ZOE.Por këshilltari kombëtar i NHS për diabetin, Prof Partha Kar tha se nuk ka prova të forta që pajisjet ndihmojnë njerëzit pa këtë gjendje. ZOE tha se kërkimi është në një fazë të hershme, por është “përparuar”.Tek njerëzit me diabet, sheqeri në gjak – i njohur gjithashtu si glukoza në gjak – mund të mbetet i lartë për disa orë pas ngrënies. Në nivele shumë të larta kjo mund të shkaktojë dëmtim të organeve nëse nuk monitorohet dhe mbahet nën kontroll. ZOE – e përfshirë më parë me aplikacionin e gjurmimit të simptomave Covid – është një nga kompanitë kryesore që shet monitorët e sheqerit në gjak tek njerëzit pa këtë kusht. Tani ajo ofron një program, duke filluar nga rreth 300 £, të cilin e reklamon gjerësisht, duke përfshirë platformat e mediave sociale.Pjesëmarrësit regjistrojnë marrjen e ushqimit dhe mbajnë një monitor të vazhdueshëm të glukozës (CGM) për dy javë për të matur nivelet e sheqerit në gjak pas ngrënies. Në teste të veçanta, ata gjithashtu kanë përgjigjet e tyre ndaj yndyrës dhe bakteret e tyre të zorrëve testohen. ZOE thotë se të gjitha këto teste e kanë ndihmuar atë të identifikojë se edhe dy njerëz të shëndetshëm mund të kenë përgjigje jashtëzakonisht të ndryshme ndaj të njëjtit ushqim – për shembull sheqeri në gjak i një personi mund të rritet dhe të bjerë më shumë pasi ka ngrënë karbohidrate sesa i një personi tjetër.Dr Nicola Guess, një dietologe dhe studiuese e diabetit në Universitetin e Oksfordit, tha se shumica e provave që lidhin sheqerin e lartë dhe shumë të ndryshëm në gjak me problemet shëndetësore bazohen në nivelet e glukozës që shihen vetëm tek njerëzit me diabet ose prediabet.Sheqeri i lartë në gjak është një simptomë, jo drejtpërdrejt shkaktar i diabetit, shpjegon ajo.Diabeti i tipit 1 është kur pankreasi i një individi ndalon së prodhuari insulinë, kështu që nevojiten injeksione të rregullta. Diabeti i tipit 2 është më i zakonshëm dhe shfaqet kur qelizat në trup bëhen rezistente ndaj insulinës dhe kështu nevojitet më shumë për të mbajtur nivelet e glukozës në gjak brenda një intervali normal. Zakonisht mund të kontrollohet nëpërmjet dietës, stërvitjes dhe monitorimit nga afër. Tek njerëzit pa diabet, Prof Kar tha se “baza e provave nuk është asgjë” për të kuptuar se çfarë nënkuptojnë ndryshimet në sheqerin në gjak.

ZOE tregon disa prova – duke përfshirë disa studime shumë të vogla – që sugjerojnë se edhe para se të arrijë nivelet paradiabetike ose diabetike, të kesh sheqer më të lartë në gjak dhe ndryshime të mëdha gjatë ditës mund të lidhet me disa rezultate më të këqija. Megjithatë, shumica e të dhënave janë ende në pacientët me diabet.

Ai thotë se po heton bakteret e zorrëve dhe po fillon të shohë lidhje midis mikrobeve të zorrëve, dietës dhe shëndetit.

Eksperti i mikrobiomës së zorrëve dhe kirurgu kolorektal në Imperial College London, James Kinross, tha se ndërsa mikrobioma ishte shumë e rëndësishme, testimi i drejtpërdrejtë te konsumatori ishte “problematik” sepse “kjo është një shkencë kaq e re dhe ka shumë pyetje pa përgjigje se si mikrobioma ndikon në shëndetin tonë”.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X